جنبش دانشجويي برمه
جنبش دانشجويي برمه
جنبش دانشجويي برمه
پيشينه تاريخي
1-1) مبارزه براي استقلال
از زمان حكومت استعمار(طي سال هاي 1936 و 1938 ميلادي)مي توان به عنوان دوره وقوع گسترده ترين اعتصابات دانشجويي كشور برمه و تشكيل چندين سازمان آزادي بخش دانشجويي نظير اتحاديه دانشجويان دانشگاه رانگون (RUSU) ، اتحاديه دانشجويان برمه اي و انجمن ذي نفوذ (برمه ما) ياد نمود. در سال 1939 ميلادي وقبل از جنگ جهاني دوم، گروهي از دانشجويان پيشرو برمه اي اقدام به تشكيل نهادي انقلابي با نام ارتش استقلال برمه (BIA) در شهر بانكوك نمودند كه هدف آن آزادسازي كشور از چنگال استعمار با بهره گيري از نيروي نظامي بود. گفتني است كه رهبري اين گروه را ژنرال Aung كه از رهبران برجسته پيشين جنبش دانشجويي بود بر عهده داشت. پس از سلطه ژاپن بر كشور،دانشجويان ميهن پرست برمه اي از انگيزه هاي واقعي امپرياليسم ژاپن آگاه شده، در نتيجه با تشكيل حزب ضد فاشيسم با عنوان (AFPFL) به مبارزه بر عليه استعمار گران ژاپني پرداختند.
در 27 مارس سال 1945 ميلادي، مقاومت عليه نيروهاي ژاپني به رهبري حزب (AFPFL) و مبارزات مردم در سراسر كشور به بيرون راندن سلطه گران از كشور منجر گرديد.پس از جنگ جهاني دوم،حزب دانشجويي (AFPFL) از نفوذ سياسي قابل توجهي در ميان مردم كشور برخوردار گرديده و ژنرال آنگ سان، با كناره گيري از ارتش و دعوت همقطاران خود جهت فعاليت در حزب به رهبير ملي مبدل گرديد.به واسطه تلاش هاي خستگي ناپذير وي،كليه گروه هاي قومي كشور تحت رهبري حزب (AFPFL) با يكديگر متحد گرديدند.در همين اثناء فرا خوان اعتصاب عمومي بر عليه استعمارانگليس اعلام گرديد. يك چنين اتحاد بي سابقه و مبارزه همگاني جهت نيل به آرماني ملي در نهايت به استقلال واقعي كشور در مورخه 4 ژانويه1948 ميلادي، منجر گرديد.
2-1) دهه هاي پس از استقلال(1962-1948)
به واسطه وجود ضعف اوليه در روند دموكراسي نوپاي كشور و عدم تجربه طبقه حاكم، اتحاد كشور دچار بحران گرديده و نهايتا در اثر شورش هاي فراوان فلج گرديد.درست چند صباحي از استقلال كشور نگذشته بود كه در سال 1948 ميلادي، حزب كمونيست برمه (CPB) و گروه قومي كارن و مان كودتاي انقلابي راه انداختند. در نتيجه ارتش به رهبري ژنرال في وين با استفاده از موقعيت بحران زده و اوضاع آشفته كشور طي يك كودتاي نظامي در تاريخ 2 مارس سال 1962 ميلادي،رسما قدرت را به دست گرفت.
3-1) سوسياليسم در برمه
عمده اعتراضات جنبش به اين دليل بود كه اگر چه ژنرال في وين به مردم كشور قول داده بود كه در مسير سوسياليسم گام برخواهد داشت اما در واقع او با كنترل سختگيرانه اش بر حزب سوسياليسم برمه (BSPP) كه تنها حزب قانوني كشور نيزبه شمار مي رود، سياستي فاشيستي را در پيش گرفته است. برنامه واقعي في وين در تاريخ 7 ژوئن سال 1962 ميلادي، براي همگان به نمايش گذاشته شد. در آن زمان، وي به نيروهاي نظامي خود دستور داد تا صدها دانشجوي معترض را كه عليه مشروعيت رژيم ديكتاتوري او دست به تظاهرات زده بودند، به گلوله ببندند. او همچنين شخصا دستور تخريب ساختمان سمبليك اتحاديه دانشجويي واقع در دانشگاه رانگون را صادر نمود. ژنرال في وين ادعا كرد كه اين ساختمان دژ كمونيست هاست،بنابراين مي بايستي تخريب گردد.گفتني است كه جنبش دانشجويي بر مه طي دهه هاي آينده نيز از سركوب دولتمردان برمه اي بي بهره نبوده و تظاهرات و اجتماعات دانشجويي به شدت سركوب گرديده است. از جمله اجتماعات دانشجويي كه ارتش برمه مبادرت به سركوب آن نموده است مي توان به موارد ذيل اشاره نمود:
• تظاهرات 7 جولاي (سال 1962 ميلادي)
• تظاهرات دانشجويي جهت برقراري صلح و متاركه جنگ (سال 1963 ميلادي)
• شورش هاي موسوم به شورش برنج آكياب و درگيري هاي به وجود آمده ميان كشاورزان چيني و برمه اي( سال 1967 ميلادي)
• تظاهرات بازي هاي جنوب شرق آسيا( سال 1969 ميلادي)
• اعتصاب دانشجويان دانشگاه Moulmein( سال 1970)
• شورش هاي به وقوع پيوسته حين تدفين – U Thant دبير كل سابق سازمان ملل متحد( سال 1974 ميلادي)
• تظاهرات يادبود يكصدمين سالگرد تولد شعر ضد استعماري( سال 1976 ميلادي)
• تظاهرات بر ضد كاهش ارزش پول ملي( سال 1987 ميلادي)
• تظاهرات بر ضد كشتار عمومي دانشجويان توسط نيروهاي پليس (سال 1988 ميلادي)
• اعتراضات دانشجويي بر ضد رفتارهاي دولت نسبت به دانشجويان ( سال 1988 ميلادي)
• تظاهرات دانشجويان طرفدار دموكراسي موسوم به(خيزش 8888) (سال 1988 ميلادي)
• تظاهرات دانشجويان و راهبان بودايي( سال 1990 ميلادي)
• تظاهرات ماه دسامبر دانشجويان( سال 1996 ميلادي)
در سال 1987 ميلادي،كشور برمه در ليست كشورهاي در حال توسعه سازمان ملل متحد قرار گرفته و سوء مديريت اقتصادي كشور رو به كاهش نهاد.پس از بروزشورش موسوم به(خيزش تاريخي 8888)ژنرال في وين خود را از رهبري حزب BSPP بازنشته نمود.پس از كناره گيري وي، اولي شين لوين، رييس پليس ضد شورش و مسوول انفجار ساختمان اتحاديه دانشجويان( سال 1962 ميلادي) وكشتار گروهي صدها دانشجوي برمه اي به قدرت رسيد.اين درحالي بود كه شين لوين نيز پس ازصدارت 17روزه و به دنبال گسترش و افزايش ناآرامي ها و اعتراضات دانشجويي از مقام خود كناره گيري نمود.
در آن زمان احساس مي شد كه بهتر است يك سياستمدار مردمي به رهبري حزب برگزيده شود زيرا مردم راحت تر او را مي پذيرفتند. در اين ميان تنها كسي كه از يك چنين موقعيتي برخوردار بود، دكتر“Maung Moung’’ – از فارغ التحصيلان دانشگاه Yale آمريكا – بود. در نتيجه وي به رياست حزب BSPP منصوب گرديد.
دكتر مانگ دريافته بود كه شهروندان برمه اي تنها در جهت برقراري دموكراسي و برگزاري انتخابات آزاد مبارزه كرده و نظر ديگري ندارند. تنها يك ماه و يك روز از مراسم اداي سوگند وي نگذشته بود كه ژنرال ساو مانگ با اجراي يك كودتاي نظامي در 18 سپتامبر سال 1988 ميلادي، او را از كار بركنار نمود. ژنرال ساو مانگ قدرت را از همقطاران قبلي خود ربوده بود و درست مانند آنان اجتماعات، تظاهرات و اعتصابات طرفدار دموكراسي را به هر شكل ممكن خرد و نابود مي كرد.
2-تاسيس جبهه دموكراتيك دانشجويان كشور برمه
1-2) ساختار عمومي و سازماني
پس از مهاجرت اوليه تعداد 8 هزار دانشجو به كمپ هاي مرزي، جمعيت دانشجويان برمه اي سكني گزيده در مناطق هم مرز با كشورهاي تايلند، چين، هندوستان و بنگلادش در اوايل سال 1989 به 10000 نفر1989 افزايش يافت. اين دانشجويان به زودي دريافتند كه جهت پي گيري اقدامات آزادي خواهانه خود لازم است كه در ابتدا مبادرت به سازمان دهي تشكيلات خود نموده و سپس در اطراف مرزهاي كشور به طول 2000 مايل پراكنده شده و به فعاليتهاي آزادي خواهانه خود بپردازند.از اين روي در تاريخ1 نوامبر 1988 ميلادي، جبهه دموكراتيك دانشجويان كشور موسوم به (ABSDF) تاسيس گرديد.
ABSDF سازمان دانشجويان كشور برمه مي باشد كه دانشجوياني از تمامي طبقات اجتماعي كشور در آن حضور داشته و با همياري و همكاري يكديگر در جهت كسب دموكراسي وبر قراري حقوق بشر در كشور به مبارزه مي پردازند. دانشجويان برمه اي با ديكتاتوري نظامي مقابله نموده و بدون هيچگونه محدوديتي تمامي افراد جامعه مي توانند در سازمان آنان عضويت داشته باشند. (ABSDF) در خط مقدم مبارزه مردم براي دموكراسي و حقوق بشر قرار دارد.كميته مركزي سازمان متشكل از 24 عضو بوده كه هر3 سال يكبار درطي برگزاري كنفرانسي ويژه انتخاب مي گردند.از تعداد 24 عضو كميته مركزي سازمان،11 نفر جهت رسيدگي به امور كميته اجرايي مركزي (CEC)انتخاب مي گردند. اين افراد از سوي كميته اجرايي مركزي جهت تصدي پست هاي مشروح در زير برگزيده مي شوند:
1-امور خارجه
2- امور مالي
3-رفاه عامه
4-اطلاع رساني و سازماندهي
علاوه بر اين، از ميان افراد كميته يك رييس، معاون، دبير كل، منشي اول و منشي دوم نيز انتخاب مي شوند.
2-2) كنفرانس ها
5 سال پس از انشقاق حزب ABSDF ؛ كنفرانس ويژه يكپارچه سازي با موفقيت در سپتامبر سال 1996 ميلادي، توسط تمامي اعضاي سازمان برگزار گرديد.
ششمين كنفرانس عمومي سازمان نيز به طور موفقيت آميزي، در يكي از مناطق مرزي مانيت تايلند و برمه از 23 مارس تا 10 آوريل سال 2001 ميلادي برگزار گرديد. در اين كنفرانس 54 تن از نمايندگان، ناظران و ميهمانان ويژه منطقه اي سازمان، وضعيت موجود كشور را مورد بحث و بررسي قرار دادند. مباحث كنفرانس حول فضاي سياسي داخلي و بين المللي،جايگاه جنبش دانشجويي در كشور و بررسي اصول راهبردي و طرح هاي آينده سازمان مي چرخيد. طي اين كنفرانس سازمان BSDF Aبه تبيين تعهدات و اهداف خود در جهت پيشبرد مبارزات دانشجويي بر عليه طبقه حاكم پرداخته وانجام سري فعاليت هاي سياسي و اجتماعي نظير اقدامات آموزشي، برنامه هاي مراقبت بهداشتي، تحقيقات و مستندسازي و اطلاع رساني به موقع را نيز به حيطه كاري خود افزود.
3-راهبرد سياسي
1-3) سياست ملي
مبارزه عليه ديكتاتوري نظامي در انحصار هيچ شخص، طبقه و يا گروه اجتماعي خاصي از جامعه نيست.كليه شهروندان برمه اي در اين مورد با يكديگر اتفاق نظر داشته، بنابراين،آن به وظيفه اي غير قابل انكار براي تمام كساني كه كشورشان را دوست دارند، براي حقوق بشر احترام قايل هستند و خواستار پيشرفت و توسعه كشور مي باشند، مبدل شده است. زيرا براندازي ديكتاتوري نظامي يك آرمان ملي است.
تاريخ جهان به وضوح نشان مي دهد در كشورهايي كه رژيم ديكتاتوري حاكم است، تلاش هاي تزلزل ناپذير و منسجم شهروندان آن كشورها چنانچه بر اساس ميهن پرستي و حس عدالت جويي باشد، براي رهايي از چنگال ديكتاتوري كفايت مي كند. نمونه هاي فراواني از اين دست وجود داشته است كه در آن مردم با تلاش هاي خستگي ناپذير خود ديكتاتوري را ساقط نموده اند. بنابراين، تمامي اعضاي جبهه مي بايستي از حس ميهن پرستي بالاي برخوردار باشند. مبارزه عليه ديكتاتوري نظامي، تلاش براي تجديد مردم سالاري و حاكم نمودن اراده مردم، از جمله آرمان هاي ملي هستند كه تمامي شهروندان برمه اي به آن علاقمند بوده و در جهت نيل به آن گام بر مي دارند. در نتيجه راهبرد سياسي كه جبههABSDF طي سالهاي متمادي از آن بهره برده است همانا پيروي از سياست ملي كشور است.يك چنين سياست ملي كه جبهه به آن معتقد است به هيچ طبقه يا گروه خاصي از جامعه محدود نبوده بلكه بر اساس علايق تمامي گروه هاي قومي استوار گرديده است.
جبهه دموكراتيك دانشجويان، در مبارزه خود عليه ديكتاتوري نظامي از سياست ملي به عنوان يك اصل راهنما استفاده كرده و سعي مي نمايد مفاهيم و عقايدي را كه با آن بيگانه هستند، خنثي نمايد.
اهداف و مقاصد ABSDF در كنفرانس ششم
• دستيابي به دموكراسي و رعايت حقوق بشر وتثبيت صلح داخلي
ظهورجامعه فدرالي و نقش ABSDF درتحقق چنين هدفي
از آنجايي كه تشكيل جامعه اي فدرالي جهت استقرار صلح در ميان كليه شهروندان برمه اي اساسي و ضروري است، به همين منظور جبهه دموكراتيك دانشجويان برمه آن را به عنوان يكي از اهداف اوليه خود برگزيده واز راهبرد خاصي در ايجاد حكومت فدرالي استفاده نموده است. در اين مقطع، جيهه دموكراتيك دانشجويان دو وظيفه مهم به شرح ذيل بر عهده دارد:
الف)آموزش و سازماندهي مردم در مورد ضرورت تشكيل جامعه اي فدرال
ب)تلاش جهت طراحي قانون اساسي فدرالي
فعاليت هاي جنبش
الف)تجزيه و تحليل موقعيت سياسي جاري كشور
ب)ارزيابي فعاليت هاي جنبش در سال هاي گذشته
پ)برنامه ريزي و تعيين وضعيت آتي جنبش
مقوله دموكراسي از اهميت ويژه اي در ميان فعاليت هاي جنبش برخوردار مي باشد.به طوريكه هر يك از اعضاي جنبش قادر است بدون هيچگونه واهمه اي و آزادانه از وضعيت جاري سازمان انتقاد نموده و تقاضاي تشكيل جلسات بررسي وضعيت نمايد. امور اداري سازمان نيز مسووليت دارد تا جلسات بحث و بررسي را به طور منظم و ادواري تنظيم نموده و قبل از تشكيل كنفرانس و جلسات كميته مركزي كه در آن تصميمات مهمي در آن اتخاذ مي گردد،كليه اعضاي جنبش را باخبر نمايد.از آنجايي كه جنبش به مشاركت آحاد مردم در فرايند تصميم گيري اعتقاد راسخي دارد، به همين منظور تلاش مي نمايد تا با افزايش آگاهي مردم، شكاف ميان مردم و خود را به حداقل رسانده و از مشاركت فعالانه مردم در روند دموكراسي حمايت نمايد. علاوه بر اين جنبش دموكراتيك دانشجويان در مورد نافرماني سياسي، حقوق بشر و سازماندهي جمعي سمينارهايي برگزار مي نمايد.
جنبش دموكراتيك دانشجويان برمه در جهت بهبود روابط ميان سازمان هاي موتلفه،به برقراري روابط رسمي با گروه هاي اقليت قومي مبادرت نموده است، به علاوه ABSDF روابط كاري خود را به حيطه هاي ديگري چون حقوق بشر، صلح، حفاظت از محيط زيست، كليساها، اتحاديه هاي تجاري، احزاب سياسي، سازمان هاي برمه اي خارج از كشور و حمايت از ديگر گروه ها، نيز تعميم داده است.جنبش دموكراتيك دانشجويان برمه علاوه بر همكاري با سازمان هاي بين المللي در سمينارهاي بين المللي برگزار شده در مورد دموكراسي، حقوق بشر، حفاظت از محيط زسيت و موضوعات دانشجويي، كه باعث گسترش تفاهم و حس همكاري مي گردد، نيز فعالانه شركت مي كند. لازم به ذكر است كه سازمان BSDF A به عضويت انجمن دانشجويان آسيايي (ASA) و اتحاديه بين المللي دانشجويان (IUS) نيز درآمده است.
حقوق بشر
1-دوره آموزش حقوق بشر در تورنتو كانادا، توسط بنياد حقوق بشر كانادا
2-آموزش مستند حقوق بشر در كاتماندو نپال توسط HURIDOC
3-دوره آموزش ديپلماتيك توسط دانشكده حقوق دانشگاه نيوساوت ولز آمريكا
4-آموزش منطقه اي حقوق بشر در فيليپين
5-آموزش دو ماهه مفاهيم حقوق بشر در تونس توسط EL TALLER
گفتني است كه چندين دانشجوي عضو جنبش در دوره هاي آموزشي ويژه حقوق بشر، كه توسط سازمان هاي مختلف بين المللي غير دولتي فعال در زمينه حقوق بشر كه در كشور تايلند مستقر هستند نيز شركت داشته اند.
آموزش راهبردي دموكراتيك
1-جمع آوري اطلاعات و اخبار مهم در مورد نقض حقوق بشر، تخريب محيط زيست و جنگل زدايي در داخل مرزهاي كشور ودر طول آن
2-انتقال اين قبيل اطلاعات و اخبار دست اول و دقيق به خبرگزاري هاي معروف بين المللي از قبيل DVB ؛ BBC و VOA ، سازمان ملل متحد، سازمان بين المللي حقوق بشر و غيره.
3-انتشار اطلاعات و اخبار فوق در مجلات و فصلنامه هاي جنبش
گفتني است كه جنبش دانشجويي برمه بعدها به برگزاري دورهاي آموزشي مخصوص زنان برمه اي با تكيه بر اهداف مشروح در زير در كمپ (Minthamee) اقدام نمود:
1-آموزش دانشجويان دختر عضو جنبش در رابطه با ابعاد اقتصادي، سياسي، آموزشي و اجتماعي
2-توانمند نمودن زنان در عرصه هاي مختلف زندگي وبرجسته نمودن نقش و مشاركت زنان در فعاليتهاي جنبش
اطلاع رساني؛ مستندسازي وانجام تحقيقات
نشريات متداول جنبش
دراين نشريه برگزيده اخبار مربوط به فعاليت نيروهاي دمكراتيك وعكس العمل جامعه بين الملل در خصوص مبارزات مردم برمه،انتشار مقالاتي در خصوص دمكراسي، حقوق بشر، فدراليسم و تجزيه و تحليل وضعيت سياسي جاري كشور برمه موجود مي باشد.گفتني است كه نشريه مذكور به تعداد 1500 نسخه هر دو ماه يكبار در ميان اقشار مختلف جامعه اعم از اعضاي جنبش، سازمان هاي قومي، روستاييان و برخي از ماموران مخفي كشور از طريق شبكه هاي زيرزميني توزيع مي گردد.
نشريه فجر: به تعداد 1500 نسخه هر دو ماه يكبار منتشر شده و حاوي اخبار مربوط به فعاليت هاي نيروهاي دمكراتيك،نمونه هايي از نقض حقوق بشر در برمه، آراء جامعه بين الملل در مورد مبارزات مردم برمه و موضوعاتي در خصوص وقوع جنگ داخلي در كشور برمه مي باشد. اين نشريه در ميان گروه هاي مدافع صلح و حقوق بشر، سازمان هاي وابسته به كليساها، احزاب سياسي، خبرگزاري هاو سفارت خانه ها در سراسر جهان توزيع مي گردد.
نشريه فوكوس برمه:
اين گاهنامه هر دو هفته يكبار از طريق دفتر اروپايي جنبش منتشر شده و به جمع آوري آخرين اخبار و اطلاعات و مقالات مربوط به كشور برمه از مجلات، روزنامه ها و ديگر رسانه هاي جمعي مي پردازد. تعداد 1000 نسخه از اين گاهنامه در ميان شهروندان برمه اي به طور منظم توزيع مي گردد.
علاوه بر موارد فوق، جنبش دمكراتيك دانشجويان برمه به انتشار و توزيع كتب، مقالات تحقيقي، پوستر، كارت پستال، سالنامه و ديگر نشريات آموزشي به ويژه در مورد حقوق بشر و فدراليسم در داخل و خارج از كشور مبادرت مي نمايد.استوديو راديويي (Dawn Gwin) : با وجودي كه در مورد ارسال اخبار و اطلاعات از طريق ايستگاه هاي راديويي مشكلات فني و انساني فراواني وجود دارد،اما جنبش دمكراتيك دانشجويان برمه سعي نموده است تا مقالات خبري و تجزيه و تحليل هاي رسانه اي خود را از طريق استوديو راديويي خود با عنوان (DG)براي خبرگزاري هاي مختلف نظير خبرگزاري آلمان ارسال نمايد. اعضاي جنبش كه در اين استوديو مشغول فعاليت هستند با زحمت فراوان اطلاعات و اخبار را جمع آوري نموده و از طريق ايستگاه ارسال مي نمايند.
لابي جنبش دمكراتيك دانشجويان برمه
توسعه روستايي
برنامه هاي ويژه خوداتكايي و خودكفايي
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}